Kunsten å få barna til å elske grønnsaker – DEL 3

Velkommen til DEL 3 av denne bloggserien.

Nå har vi vært gjennom hva vi kan gjøre før og etter måltidet, og hva vi kan gjøre under måltidet for å få barna til å elske grønnsaker.

I første del av denne bloggserien snakket vi om dette med hvor viktig det er å ikke referere til barnet som "kresen". Hvordan vi formulerer oss er også viktig når vi snakker til barna om mat. Jeg skal i dag komme med noen eksempler.

"Spis for mamma nå" (eller "pappa") - Dette er en negativt ladet setning som indikerer at barnet må spise for å bli godtatt av mamma/pappa.

"Du er stor og flink gutt som spiste opp alle ertene dine" (eller "jente") - Barnet lærer at det må spise opp for å være stor og flink og vil lære å ignorere tegn på metthet.

"Ser du, det smakte vel ikke så ille?" - Det er ingen kamp mellom deg og barnet ditt. Hvis barnet likevel liker grønnsakene du har servert selv om det ikke ville ha til å begynne med, ikke lag et nummer av det. Det fører bare til at barnet føler det måtte gi seg i kampen og vil ha negative følger til neste måltid.

"Du får ikke dessert før du har spist opp grønnsakene dine" - Det å tilby dessert/godteri som "premie" for å spise opp grønnsakene vil føre til at barnet får negative assosiasjoner til grønnsaker og forsterket de positive assosiasjonene til dessert/godteri.

pexels-photo

 

Bedre formuleringer:

"Dette er en gulrot, den er veldig mild og søt" - Oppmuntrer barn til å spise ved at det trigger nysgjerrigheten.

"Har magen din fått nok?" - Får barnet til å reflektere over om det er mett eller ikke. Dette kan forhindre overspising.

"Hvordan liker du det?" - Får barnet til å føle at han eller hun tar egne valg. Barnet får også muligheten til å reflektere over smak.

"Vi kan prøve disse grønnsakene igjen senere. Kanskje vi skal prøve å grille dem neste gang?" - Oppmuntrer barnet til å prøve igjen senere en dag og barnet blir mer positiv til det.

Gi barnet oppmerksomhet og positive ord som belønning!

Neste uke skal du få tips og råd til hvordan du kan få barna til å spise grønnsaker helt uten at de tenker over det selv!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: