Kunsten å få barna til å elske grønnsaker – DEL 2

Les DEL 1 her

Dette (DEL 2) er nok den viktigste delen. I dag skal vi snakke om det som skjer under måltidet.

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men hvis man vil at barna skal spise grønnsaker, så må man faktisk tilby grønnsaker hver dag. Det er faktisk ikke så stor selvfølge som det høres ut. De færreste av oss liker å kaste mat og dersom barnet ikke liker og ikke vil spise grønnsakene de får servert er det lett å slutte å tilby det etter noen ganger. Barns smakspreferanser endres hele tiden. Det som er godt i dag er kanskje ikke godt i morgen og omvendt. Derfor er det viktig at vi alltid tilbyr barna grønnsaker.

Vi bør unngå bestikkelser, selv om det er lett å ty til dem. «Hvis du spiser opp maten din skal du få spille på nettbrettet», «du får ikke leke før du har spist opp grønnsakene dine». Du får kanskje (eller kanskje ikke) barna til å spise grønnsakene sine, men problemet er at alt dette gjør er å skape negative assosiasjoner til grønnsaker. De vil forbinde grønnsaker med å ikke få leke eller få spille på nettbrettet. Disse negative assosiasjonene vil ikke forsterke barnas lyst til å spise det, heller tvert imot.

En ikke uvanlig feil mange gjør er å tilby noe annet dersom barna ikke vil spise. Dette må du snu om på. Det du har laget til middag er det som blir servert. Begynner du å gi etter og tilby andre ting vil det bare før til at de lærer at de kan protestere så får de den maten de vil ha. Det fører kanskje også til at du slutter å lage de grønnsakene som barna sier de ikke liker, fordi det blir ikke spist uansett.

Ikke tving barna til å bli sittende til de har spist opp alle grønnsakene sine. Det skaper negative måltidsopplevelser og får dem til å assosiere mat og måltidet med dårlige følelser. Det er jo det motsatte av det vi ønsker, og kan gjøre ting vondt verre. Be de heller om å bli sittende av andre grunner. Du kan for eksempel si at de må bli sittende ved bordet til alle har spist opp. Ikke si noe om at de må spise, men la maten og grønnsakene være tilgjengelig.

vegetables-573961_1920

Noe av det viktigste du gjør er å spise og elske dine egne grønnsaker. Vi er forbilder for barna våre og hvis vi spiser våre egne grønnsaker med glede, så er det stor sjanse for at barna også etter hvert vil følge etter. Eller for å snu litt på det; hvilke barn vil spise grønnsakene sine hvis ikke mor og far gjør det? Kanskje de bare så vidt smaker på i begynnelsen, men etter hvert blir det en naturlig del av måltidet til barna også.

Ikke mas på barna og ikke kom med kommentarer om at de ikke spiser grønnsakene sine. Legg grønnsakene på tallerkenen, vil ikke barna ha det så vil de ikke ha det. Å begynne å mase vil gjøre vondt verre.

Ikke fyll opp tallerkenen til barna med masse grønnsaker. Det blir overveldende og barna vil mest sannsynlig ikke røre grønnsakene i det hele tatt. Et par gulrotstaver, et par cherrytomater og et par små brokkolibuketter er nok (avhengig av alder).

Varier grønnsakene du serverer. I går var det blomkål, gulrot og erter på menyen, i dag er det paprika, løk og brokkoli, mens i morgen er det kålrot og spinat. Variasjoner viktig, og vil holde barnets interesse for grønnsaker oppe. Så varier grønnsakene på samme måte som dere varierer middagene.

Tilby grønnsaker i forskjellige farger. Det ser mer fristende og spennende ut og gjør det mer interessant. Bare grønne grønnsaker på en tallerken (f.eks. brokkoli, erter og rosenkål) er for like til at barna synes det er spennende å smake på de forskjellige.

Snakk om maten på tallerkenen. Snakk om hva de forskjellige grønnsakene heter, hvilken farge de har og hva de ligner på. Snakk om maten uten at fokuset er at maten skal i munnen til slutt.

Husk også…

  • Start tidlig

Start så tidlig du kan med å introdusere barna for, og tilby grønnsaker. Jo tidligere du starter jo enklere blir det. Men husk at det er aldri for sent å legge inn en innsats!

  • Tålmodighet

Ikke forvent at barnet vil spise grønnsakene over natta. Det kan gå opptil 10-15 ganger med tilbud før de smaker på grønnsakene. Vær derfor tålmodig og ikke gi opp!

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: