Kunsten å få barna til å elske grønnsaker – DEL 1

Et variert kosthold med mye frukt og grønnsaker er viktig for at barn skal vokse og utvikle seg. Å få barn til å spise grønnsaker kan være en stor utfordring, frukt er de fleste barn glad i og der er det nok mest vi som foreldre som slurver ved at vi kjøper lite, glemmer å ta det fram, ikke deler den opp, glemmer å tilby osv.

Når det gjelder grønnsaker så er det lett å skylde på barna. "Han liker ikke grønnsaker og det er ikke så mye jeg får gjort med det".

Jeg har lyst til å hjelpe DEG å få barna dine til å ELSKE grønnsaker!

Hva sier du? Er du med? Jeg vil ha fullt fokus fra deg!

I 4 uker skal jeg nå dele mine beste tips til hvordan du får barna til å elske grønnsaker!

Hvis du allerede følger noen av disse rådene eller de ikke passer til alderen på ditt barn hopper du bare videre til neste.

vegetables-29063_1280

I denne første delen skal vi snakke om det som skjer før og etter måltidet.

 1. La barna få være med å bestemme hvilke grønnsaker dere skal ha til middag i dag. La de gjerne bli med å handle og la de velge ut noen grønnsaker de har lyst på. Det vi kanskje gi deg en utfordring å lage middag til disse grønnsakene, men den utfordringen tar du vel? Du kan jo gi dem 5 alternativer og be de velge 2 eller 3. Da har du litt mer kontroll og det blir lettere for barna å velge når de ikke har så mange valg. Du kan også la barna få velge hvordan grønnsakene skal tilberedes. Skal de grilles? bakes? stekes? spises rå?
 2. Ved å inkludere barna i matlagingen blir de automatisk mer interessert i mat. La de få vaske, skrelle, dele, kutte, tilberede og servere. Barn synes som regel det er ekstra spennende å spise det de har vært med å laget selv.
 3. Vær forsiktig med hva du sier. Aldri referer til barna dine som "kresne", uansett om de kan høre deg eller ikke. Hvis barnet hører deg si det kan det forsterke barnets oppfatning om at de ikke liker grønnsakene og det vil skape en negativ assosiasjon til hele matsituasjonen. Det at du sier det til noen (uten at barnet hører på) vil forsterke din egen oppfatning om at barnet ikke liker grønnsaker noe som vil påvirke hvordan du håndterer hele grønnsakssituasjonen neste gang dere skal spise.
 4. Å dyrke egne grønnsaker og bruke disse i matlagingen vil gjøre det ekstra spennende for barna å smake. Bare det å dyrke egne grønnsaker, uten at disse nødvendigvis blir brukt i middagen hver dag, kan faktisk bidra til at barna spiser mer grønnsaker til middag. Årsaken er at barna blir mer bevisst på hvor maten og grønnsakene kommer fra, noe som vil øke interessen rundt grønnsaker generelt.
 5. Snakk om maten og grønnsakene. Fortell historier om poteten og gulrøttene. Det krever selvfølgelig at du kan litt selv også - så her er det bare å begynne å Google. Skap en samtale rundt matbordet om maten dere spiser. Her er noen tips til hva du kan fortelle:
  1. "Vet du at paprika egentlig er en frukt?"
  2. "Vet du at poteten for ca. 20 år siden ble tatt med til verdensrommet for å prøve å dyrke den der?"
  3. "Vet du at det finnes både oransje, gule, brune, hvite og sorte gulrøtter?"
  4. "Vet du at agurken nesten er bare vann?" (96-97 %)
  5. "Vet du at gulrøtter er viktig for at vi skal se godt om natta?"
 6. Engasjer barnet ved å få det til å fortelle eller vise hva det kan eller har lært. For eksempel: "Skal du fortelle pappa hva du lærte om gulrøtter i går?", "Husker du at jeg lærte deg hvordan du bruker en kniv? Kanskje du vil prøve igjen?". Barnet engasjeres og motiveres til å prate om mat/grønnsaker, samt bli med på matlagingen.

Nå håper jeg du har fått noen gode tips. Men følg med neste uke, da kommer DEL 2 og vi skal snakke om selve måltidssituasjonen. Så FØLG MED!

Legg gjerne igjen en kommentar og fortell meg hvilke utfordringer du har med barn og grønnsaker.

children-1151722_1920

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: